DaVinci Resolve 17 Újdonságok

DaVinci Resolve 17 – Remek újdonságok, felfrissített funkciók

Megérkezett a DaVinci Resolve legújabb frissítése. A 17-es verzió számos újdonsággal rukkolt elő, valamint a napokban már kilépett a béta verzióból is.

Több mint 100 új funkció és 200 fejlesztés jellemzi a legújabb teljes verziót. Hosszú ideig béta állapotban volt a szoftver, de a napokban már elérhető a 17.0 és feletti kiadás is. Közösség visszajelzési alapján kigyomlálták a legtöbb hibát, így már bátran nekiláthatunk a szerkesztésnek.

Összeállítottunk egy rövid listát a legszembetűnőbb újdonságokról. Legtöbb dolog megtalálható az ingyenes verzióban is, de a Studio kiadásában bővebb beállításokra van lehetőségünk. Aki mélyebben szeretné magát beleásni a videóvágás világába, érdemes a Studio verziót megvásárolnia. Egyszeri vételhez kötött (nem előfizetés!) és a jövőben ingyenes frissítéseket kapunk hozzá.

Color Wheels panel újratervezése

A Resolve 17-ben a színvezérlőket – például a Színhőmérséklet, Színárnyalat, Kontraszt, Szaturáció, stb. – már egy oldalon találod meg, a színvezérlők alatt és felett. Sokszor ilyen apróság is gyorsíthat a munkafolyamatunkon.

Color Wheels

HDR Wheels

High dynamic Range (HDR – nagy dinamikatartomány) egyre népszerűbbé válik a filmezés terén. Mostantól a Resolve-ban precízebben tudjuk finomhangolni a videókép meghatározott területeit. Kaptunk külön állítható zónákat is, így mi húzhatjuk meg az egyes kontrollerek (pl. Dark, Shadow, Light) határait, valamint adhatunk hozzá saját zónát is.

DaVinciResolve02 edited

Automatikus körbevágás a Magic mask segítségével

A DaVinci Neural Engine felhasználásával most nagyon egyszerűen létrehozhatsz egy maszkot az emberek vagy egyes helyeken, például egy arc körül. Elég egy kattintás a személyre és a program automatikusan létrehozza a maszkot a tárgy vagy személy körül.

DaVinciResolve03

Továbbfejlesztett színmenedzsment – DaVinci Wide Gamut

Most már találhatsz a Color Management fül alatt DaVinci Wide Gamut beállítást. Ez még szélesebb színskála mint az ACES. Nagyszerű lehetőség a HDR munkafolyamatokhoz.

DaVinciResolve04

Megújult Clip Inspector

A különféle beállítások közti egyszerűbb átváltásokhoz kaptunk kategóriákra bontott füleket. A beállítások animálhatóak a kis gyémánt ikonra kattintva.

DaVinciResolve05

Jelenetvágás észlelése (Scene Cut Detection)

A jelenetvágás elemzése most már elvégezhető mind a Cut, mind az Edit oldalakon. Ez a leggyorsabb módja a hosszú klip újravágásának, ha szeretnénk újra szerkeszteni vagy színezni a videót, de nem áll rendelkezésünkre a régi projekt. A DaVinci Neural Engine elemzi a képeket, megtalálja a szerkesztési pontokat és felvágja a klipet számunkra!

Szinkronizálás az idővonalon

Most már szinkronizálhatjuk a klipjeinket az idővonalon is és átkonvertálhatjuk őket multicam csoportba. Szinkronizálás lehetséges timecode vagy hangsáv alapján.

Átmenetek érzékelése – Fairlight

Fairlight-ban már lehetőségünk van bekapcsolni a Transient Detection funkciót, mely automatikusan felismeri és bejelöli a hangsávban a szavakat és hangokat. Könnyen és gyorsan vághatjuk vagy szűkíthetjük meg audiosávunkat, eltávolíthatjuk a nem kívánt hangokat, hümmögéseket.

Valós idejű hangsáv

Amennyiben elkezdted szerkeszteni a hangsávot, minden változtatás, hangerő szabályozás látszódni fog a hangsáv hullámain is.

Élő effektezés és átmenet előnézetek a vágó és szerkesztőnézetben.

Az effektek ablakban az összes átmenet, szöveg, valamint egyéb funkció kapott valós előnézeti funkciót. Egyszerűen csak húzd végig az ikonján a kurzort és a videó ablakban megtekintheted a videódra alkalmazva az effektet.

Mixelj 2000 hangsávot valós időben

Fairlight Audio Core egy alacsony késleltetésű, új generációs audio motor, mely kihasználja a processzorod összes magját és szálát. Akár 2000 hangsávot is szerkeszthetsz, effektekkel felvértezve.

Idővonal fájlok mentése és betöltése

Sokkal könnyebb már idővonalakat is lementeni. Kiválaszthatjuk a kívánt idővonalat és .drt kiterjesztésű fájlba menthető. Ezután könnyebben megoszthatjuk is őket a csoporttal, vagy saját magunk használhatjuk fel később.

A fent felsoroltak csak egy kis százaléka a rengeteg újításnak, amit a Blackmagic Design belerakott a Resolve legújabb verziójába.
Amennyiben érdekelnek a további funkciók, látogass el az oldalukra.

Forrás: 4K Shooters

A hozzászólások kikapcsolva.